piątek, 10 stycznia 2014

Zupa marchewkowa na rozgrzanie !

Dziś jeszcze zupa którą przyrządzam kilka razy do roku, nie wszyscy ją może lubią ze względu na jej specyficzny indyjski akcent -czerwoną pastę curry i mleczko kokosowe, ale moja Szwagierka za każdym razem gdy pojawia się temat obiadu chce mieć tą właśnie zupę... 




Rozgrzewająca zupa marchewkowa 

Składniki:
·         4 średniej wielkości marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
·         1 mała cebulka lub pół dużej (najlepiej świeża )
·         1 łyżka świeżo startego imbiru
·         2 łyżki oleju roślinnego
·         1 czubata łyżeczka czerwonej pasty curry
·         1 łyżeczka sosu sojowego
·         4 łyżki mleka kokosowego
·         ok. 1 litra wody lub bulionu warzywnego
·         2 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:
1.       Olej rozgrzać w garnku o grubym dnie. Wrzucić marchew oraz cebulę i smażyć przez chwilę.
2.       Dodać imbir, sos sojowy oraz pastę curry. Pomieszać i smażyć przez minutę.
3.       Następnie dodać mleko kokosowe i mieszać intensywnie.
4.       Zalać bulionem i gotować ok. 0,5 godziny – do miękkości marchewki.
5.       Zmiksować i ewentualnie doprawić do smaku .
6.       Podawać z podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.



Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz