Składniki:
- 0,5 kg
wątróbki drobiowej lub cielęcej,
- 1 cebula
- 2 łyżki
oliwy,
- 1 szklanka
jasnego piwa ,
- 1 szklanka
słodkiej śmietany - 30 lub 36%
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka
papryki słodkiej
- 1 łyżeczka
igieł rozmarynu
- 0,5
łyżeczki oregano + szczypta tymianku
- sól i
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wątróbkę pokroić w około 2 cm kostkę, cebulę pokroić w plasterki, jabłko w
1cm kostkę .
Na patelni rozgrzać oliwę, następnie wrzucić cebulkę i przesmażyć przez
około 1 minutę, przesunąć na bok i wkładać partiami wątróbkę przesmażając każdą
kolejną porcję. Dodać pieprz około 0,5 łyżeczki i jabłka. Smażyć przez około 1
minutę i dodać sól - 1 płaską łyżeczkę.
Wlać piwo, dodać paprykę, rozmaryn i oregano z tymiankiem -
zagotować. Na koniec dodać śmietankę i dusić około 10 minut .
Podajemy z chlebem lub ziemniakami i oczywiście piwem :)
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz