piątek, 10 stycznia 2014

Tak tak - Wątróbka w piwie na start !

Mieliśmy zacząć a jednak znów się nie udało ...  ale mój mąż bardzo by chciał korzystać z listy przepisów gdy pytam się go co dziś na obiad/kolację więc na dobry początek dodam w ostatnim czasie jego ulubione danie Wątróbka w piwie :)






Składniki:

  • 0,5 kg wątróbki drobiowej lub cielęcej,
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 szklanka jasnego piwa ,
  • 1 szklanka słodkiej śmietany - 30 lub 36%
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka igieł rozmarynu
  • 0,5 łyżeczki oregano + szczypta tymianku
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wątróbkę pokroić w około 2 cm kostkę, cebulę pokroić w plasterki, jabłko w 1cm kostkę .
Na patelni rozgrzać oliwę, następnie wrzucić cebulkę i przesmażyć przez około 1 minutę, przesunąć na bok i wkładać partiami wątróbkę przesmażając każdą kolejną porcję. Dodać pieprz około 0,5 łyżeczki i jabłka. Smażyć przez około 1 minutę i dodać sól - 1 płaską łyżeczkę.
Wlać piwo, dodać paprykę, rozmaryn i oregano z tymiankiem - zagotować.  Na koniec dodać śmietankę i dusić około 10 minut .
Podajemy z chlebem lub ziemniakami i oczywiście piwem  :)



Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz