środa, 10 września 2014

Sznycle z indyka w sosie serowym


Sznycle z indyka w sosie z niebieskiego sera



Składniki (na ok. 4 porcje):
  • 8-10 kotlecików z piersi indyka (ok.800g)
  • dwa opakowania po 100g sera z niebieską pleśnią np.Lazur
  • duży kieliszek białego wina (niesłodkiego!)
  • 100ml śmietanki 30%
  • szałwia świeża lub suszona 
  • sól, pieprz
  • masło klarowane do smażenia
  • do podania kalafior, pure lub sałatka np. z rukoli

Przygotowanie:
  1. Kotleciki natrzeć solą, pieprzem i suszoną szałwią (lub obłożyć kilkoma listkami świeżej), odstawić na kilka minut aby osiągnęły temperaturę pokojową 
  2. Na dużej patelni rozgrzać masło, usmażyć partiami kotleciki (około 3-4 minut z każdej strony) i przełożyć na talerz 
  3. Na patelnię wlać wino, zagotować, dodać pokruszony ser i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji, na koniec dodać śmietankę i zagotować aby troszkę zgęstniało
  4. Ułożyć w sosie usmażone sznycelki i poddusić na niewielki ogniu przez około 5 minut aby smaki się połączyły 
  5. Podawać np. z kalafiorem który idealnie pasuje do sosu serowego lub sałatką z rukoli i orzechów włoskich, ozdobić pietruszką 
  6. W taki sposób można również przygotować polędwiczki wieprzowe 
Smacznego :)










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz