Sznycle z indyka w sosie z niebieskiego sera
Składniki (na ok. 4 porcje):
- 8-10 kotlecików z piersi indyka (ok.800g)
- dwa opakowania po 100g sera z niebieską pleśnią np.Lazur
- duży kieliszek białego wina (niesłodkiego!)
- 100ml śmietanki 30%
- szałwia świeża lub suszona
- sól, pieprz
- masło klarowane do smażenia
- do podania kalafior, pure lub sałatka np. z rukoli
Przygotowanie:
- Kotleciki natrzeć solą, pieprzem i suszoną szałwią (lub obłożyć kilkoma listkami świeżej), odstawić na kilka minut aby osiągnęły temperaturę pokojową
- Na dużej patelni rozgrzać masło, usmażyć partiami kotleciki (około 3-4 minut z każdej strony) i przełożyć na talerz
- Na patelnię wlać wino, zagotować, dodać pokruszony ser i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji, na koniec dodać śmietankę i zagotować aby troszkę zgęstniało
- Ułożyć w sosie usmażone sznycelki i poddusić na niewielki ogniu przez około 5 minut aby smaki się połączyły
- Podawać np. z kalafiorem który idealnie pasuje do sosu serowego lub sałatką z rukoli i orzechów włoskich, ozdobić pietruszką
- W taki sposób można również przygotować polędwiczki wieprzowe
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz