wtorek, 10 czerwca 2014

Hot dogi z domowymi bułkami

Zbliża się sezon meczowy, więc hot dogi będą jak znalazł, zdjęcia już w sumie archiwalne !

Pomysł na  bułeczki pożyczony stąd

Hot dogi - przepis na bułeczki






Składniki na bułeczki (6 sztuk):
•             450g mąki pszennej
•             1 opakowanie suszonych drożdży
•             60ml wody
•             250ml mleka
•             1 łyżka miodu
•             łyżeczka soli
•             2 łyżki oliwy
•             kilka łyżek mleka+ sezam do posypania
Dodatki do bułeczek:
·         Dobre parówki/kiełbaski/kabanosy
·         Smażona cebulka
·         Ogórki małosolne/kiszone/konserwowe
·         Musztarda/ketchup
·         Sałatka coleslaw
·         I co tam jeszcze lubimy
Przygotowanie bułeczek:         
1.       Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i odstawić na 10 minut
2.       W misce wymieszać mąkę, sól dodać mleko, miód, oliwę i drożdże
3.       Wyrobić ręką na gładkie ciasto ok. 5 minut (gdyby ciasto po tym czasie kleiło się dodać dwie łyżki mąki i wyrabiać przez kolejne dwie minuty)
4.       Elastyczne i gładkie ciasto przełożyć do wsmarowanej oliwą miski i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę ( ciasto powinno podwoić swoją objętość)
5.       Po tym czasie podzielić ciasto na 6 części i uformować bułeczki, ułożyć na blaszce i odstawić na ok. 20 minut do ponownego wyrośnięcia
6.       Piekarnik nagrzać do temp. 180*C, wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem i posypać sezamem, wstawić do piekarnika  i piec ok. 20 minut na złoty kolor
7.       Przestudzić na kratce.
Przygotowane bułeczki nadziewamy kiełbaskami i ulubionymi dodatkami !
Rośnij szybciej...

w oczekiwaniu na upieczenie...

Dodatki czekają 


Nadziewamy

Ale...mogę już jeść :D

Ammamamam...




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz