piątek, 29 sierpnia 2014

Naleśniki na dwa słodkie sposoby

Naleśniki każdy ma swój przepis i swój sposób na podanie - czy to  na słodko czy to na ostro. 
Poniżej mój przepis i dwa słodkie sposoby - karmel pomarańczowy i karmelizowane jabłka z tymiankiem. 


Naleśniki przepis podstawowy 







Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • szklanka mleka
  • szklanka wody
  • dwa jajka
  • szczypta soli 
  • dwie łyżki roztopionego masła

Przygotowanie :

Wszystkie składniki poza masłem mieszamy mikserem - ciasto powinno mieć konsystencję śmietany i odstawiamy na około 30 minut. Dodajemy masło i mieszamy. 
Smażymy na rozgrzanej patelni - przed pierwszym naleśnikiem można dodać na patelnię odrobinę masła klarowanego. 
Usmażone układamy na talerzu - podajemy z ulubionymi dodatkami lub tymi poniżej. 


Karmel pomarańczowy do naleśników




Składniki:
  • 50 gram cukru brązowego (może być też biały)
  • 3/4 szklanki soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciskany)
  • 50 gram masła klarowanego
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cukier i gdy się rozpuści dodajemy sok pomarańczowy. Mieszamy i czekamy aż będzie miał konsystencje sosu, na koniec dodajemy skórkę kandyzowaną. 
Naleśniki składamy na 4 części i polewamy sosem !


Karmelizowane jabłka z tymiankiem



Składniki:
  • dwa obrane i pokrojone w kostkę jabłka (wykrojone gniazda nasienne)
  • dwie łyżki masła klarowanego 
  • dwie łyżki cukru brązowego
  • kilka gałązek świeżego tymianku 
  • szczypta cynamonu - opcjonalnie
Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy jabłka i cukier smażymy przez około 10 minut, w zależności od jabłek - nie powinny rozpaść się całkowicie. Na koniec dodajemy tymianek i opcjonalnie tymianek, smażymy przez chwilkę. Można przygotować wcześniej aby bardziej przeszył aromatem tymianku. 
Nakładamy na naleśniki i podajemy ! 


Smacznego !







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz