Poniżej mój przepis i dwa słodkie sposoby - karmel pomarańczowy i karmelizowane jabłka z tymiankiem.
Naleśniki przepis podstawowy
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- szklanka mleka
- szklanka wody
- dwa jajka
- szczypta soli
- dwie łyżki roztopionego masła
Przygotowanie :
Wszystkie składniki poza masłem mieszamy mikserem - ciasto powinno mieć konsystencję śmietany i odstawiamy na około 30 minut. Dodajemy masło i mieszamy.
Smażymy na rozgrzanej patelni - przed pierwszym naleśnikiem można dodać na patelnię odrobinę masła klarowanego.
Usmażone układamy na talerzu - podajemy z ulubionymi dodatkami lub tymi poniżej.
Karmel pomarańczowy do naleśników
Składniki:
- 50 gram cukru brązowego (może być też biały)
- 3/4 szklanki soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciskany)
- 50 gram masła klarowanego
- kandyzowana skórka pomarańczowa
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cukier i gdy się rozpuści dodajemy sok pomarańczowy. Mieszamy i czekamy aż będzie miał konsystencje sosu, na koniec dodajemy skórkę kandyzowaną.
Naleśniki składamy na 4 części i polewamy sosem !
Karmelizowane jabłka z tymiankiem
Składniki:
- dwa obrane i pokrojone w kostkę jabłka (wykrojone gniazda nasienne)
- dwie łyżki masła klarowanego
- dwie łyżki cukru brązowego
- kilka gałązek świeżego tymianku
- szczypta cynamonu - opcjonalnie
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy jabłka i cukier smażymy przez około 10 minut, w zależności od jabłek - nie powinny rozpaść się całkowicie. Na koniec dodajemy tymianek i opcjonalnie tymianek, smażymy przez chwilkę. Można przygotować wcześniej aby bardziej przeszył aromatem tymianku.
Nakładamy na naleśniki i podajemy !
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz