poniedziałek, 13 stycznia 2014

W 15 minut ... Krewetkowy zawrót głowy

Czy jest  możliwe przygotowanie smacznego, szybkiego a zarazem nie przypominającego kotleta schabowego ;-) obiadu w 15 minut ?
Pewnie jak już mamy zrobione zakupy, ale również wystarczy przechowywać w domu kilka niepsujących się składników i będziemy zawsze przygotowani. 
Proponuje zawsze mieć w domu - zamrożoną pierś z kurczaka, mrożone krewetki, kilka słoiczków pesto zarówno zielonego jak i czerwonego, suszone pomidory.

Do dania wspomnianego w tytule niestety musimy wejść do sklepu wracając z pracy ale warto poświęcić 5 minut dodatkowo ...

Spaghetti z krewetkami !

Na dwie osoby potrzebujemy:
  • 1 opakowanie krewetek ( około 250 g)
  • 1/4 -1/3 opakowania makaronu spaghetti 
  • 1 opakowanie świeżego szpinaku baby ( liście ) około 150 g
  • 1 ząbek czosnku 
  • 3 łyżki zielonego pesto 
  • garść orzechów laskowych
  • kilka suszonych pomidorów z oliwy
  • 1 łyżeczka masła klarowanego 
  • cytryna 
  • oliwa z oliwek (opcjonalnie) 
  • sól , pieprz
  • opcjonalnie tarty parmezan przed podaniem( ja dodaję tylko jak mam )

Przygotowanie:
Czosnek kroimy na cieniutkie plasterki, orzechy siekamy, pomidory kroimy na kawałki. Na dużej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy czosnek i orzechy. Krótko podsmażamy. Wrzucamy liście szpinaku, pieprzymy i  dodajemy szczyptę soli, smażymy max 5 minut do czasu aż szpinak się skurczy. Dodajemy pokrojone pomidory, pesto oraz krewetki. Szybko przesmażamy ( zbyt długie smażenie spowoduje, że krewetki będą twarde).  

W między czasie gotujemy makaron al dente. 

Mieszamy makaron z krewetkami na patelni, dekorujemy cząstkami cytryny i podajemy .
Smacznego !


Rada: krewetki przed wrzucenie ma patelnie dobrze jest opłukać pod bieżącą wodą i lekko osuszyć, lekko się rozmrożą w tym czasie. 












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz