Pewnie jak już mamy zrobione zakupy, ale również wystarczy przechowywać w domu kilka niepsujących się składników i będziemy zawsze przygotowani.
Proponuje zawsze mieć w domu - zamrożoną pierś z kurczaka, mrożone krewetki, kilka słoiczków pesto zarówno zielonego jak i czerwonego, suszone pomidory.
Do dania wspomnianego w tytule niestety musimy wejść do sklepu wracając z pracy ale warto poświęcić 5 minut dodatkowo ...
Spaghetti z krewetkami !
Na dwie osoby potrzebujemy:- 1 opakowanie krewetek ( około 250 g)
- 1/4 -1/3 opakowania makaronu spaghetti
- 1 opakowanie świeżego szpinaku baby ( liście ) około 150 g
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki zielonego pesto
- garść orzechów laskowych
- kilka suszonych pomidorów z oliwy
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- cytryna
- oliwa z oliwek (opcjonalnie)
- sól , pieprz
- opcjonalnie tarty parmezan przed podaniem( ja dodaję tylko jak mam )
Przygotowanie:
Czosnek kroimy na cieniutkie plasterki, orzechy siekamy, pomidory kroimy na kawałki. Na dużej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy czosnek i orzechy. Krótko podsmażamy. Wrzucamy liście szpinaku, pieprzymy i dodajemy szczyptę soli, smażymy max 5 minut do czasu aż szpinak się skurczy. Dodajemy pokrojone pomidory, pesto oraz krewetki. Szybko przesmażamy ( zbyt długie smażenie spowoduje, że krewetki będą twarde).
W między czasie gotujemy makaron al dente.
Mieszamy makaron z krewetkami na patelni, dekorujemy cząstkami cytryny i podajemy .
Smacznego !
Rada: krewetki przed wrzucenie ma patelnie dobrze jest opłukać pod bieżącą wodą i lekko osuszyć, lekko się rozmrożą w tym czasie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz