poniedziałek, 25 maja 2015

Polędwiczki wieprzowe z sosem musztardowo-jabłkowym


Znakomity sos do polędwiczek - szybki i oryginalny.





Polędwiczki wieprzowe z sosem musztardowo-jabłkowym


Składniki:

  • 1 duży por
  • dwie polędwiczki wieprzowe ( około 0,5 kg)
  • 1 łyżeczka mąki
  • 200 ml soku jabłkowego
  • 150 g śmietany 30%
  • 2 łyżki ziarnistej musztardy
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • olej 
Przygotowanie:
  1. Por umyć i pokroić w krążki. Mięso umyć, osuszyć, pokroić i lekko rozgnieść ręką.
  2. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć mięso z każdej strony po 2-3 minuty. Zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce.
  3. Na patelnie wsypać por, dodać mąkę i wymieszać. Przesmażyć chwilkę. Dolać sok i 150 ml wody, śmietanę i musztardę. Wymieszać i zagotować .
  4. Zmniejszyć ogień, doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotować 3-4 minuty.
  5. Podawać z polędwiczkami, ziemniakami - pure lub kopytkami.

Smacznego !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz