Znakomity sos do polędwiczek - szybki i oryginalny.
Polędwiczki wieprzowe z sosem musztardowo-jabłkowym
Składniki:
- 1 duży por
- dwie polędwiczki wieprzowe ( około 0,5 kg)
- 1 łyżeczka mąki
- 200 ml soku jabłkowego
- 150 g śmietany 30%
- 2 łyżki ziarnistej musztardy
- sól, pieprz, szczypta cukru
- olej
Przygotowanie:
- Por umyć i pokroić w krążki. Mięso umyć, osuszyć, pokroić i lekko rozgnieść ręką.
- Na patelni rozgrzać olej. Smażyć mięso z każdej strony po 2-3 minuty. Zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce.
- Na patelnie wsypać por, dodać mąkę i wymieszać. Przesmażyć chwilkę. Dolać sok i 150 ml wody, śmietanę i musztardę. Wymieszać i zagotować .
- Zmniejszyć ogień, doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotować 3-4 minuty.
- Podawać z polędwiczkami, ziemniakami - pure lub kopytkami.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz