Wpisany specjalnie dla Madzi co to zapamiętać jej się nie chciało :D
Szarlotka sypana
Składniki:
- szklanka mąki
- szklanka cukru
- szklanka kaszy manny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 kostki masła ( masło zamrozić najlepiej)
- 5 dużych jabłek
- cynamon - jak ktoś lubi
Przygotowanie:
- Jabłka myjemy i ścieramy razem ze skórką na tarce na dużych oczkach
- Mąkę, cukier, kaszkę i proszek do pieczenia mieszamy w misce
- Na blaszkę/tortownicę wysypujemy połowę mieszanki, wykładamy lekko odciśnięte jabłka, posypujemy cynamonem i wysypujemy drugą część suchej mieszanki
- Ścieramy na tarce zamrożone masło i rozkładamy równo wiórki na cieście
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180* i pieczemy około 50 minut, wierzch ma być złoty
- Podajemy najlepiej na ciepło z lodami waniliowymi lub bez !
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz