poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Szarlotka #jedzjabłka

Najprostszy, najszybszy przepis na szarlotkę :)
Wpisany specjalnie dla Madzi co to zapamiętać jej się nie chciało :D

Szarlotka sypana






Składniki:
  • szklanka mąki
  • szklanka cukru
  • szklanka kaszy manny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki masła ( masło zamrozić najlepiej)
  • 5 dużych jabłek
  • cynamon - jak ktoś lubi
Przygotowanie:
  •  Jabłka myjemy i ścieramy razem ze skórką  na tarce na dużych oczkach
  • Mąkę, cukier, kaszkę i proszek do pieczenia mieszamy w misce 
  • Na blaszkę/tortownicę wysypujemy połowę mieszanki, wykładamy lekko odciśnięte jabłka, posypujemy cynamonem i wysypujemy drugą część suchej mieszanki
  • Ścieramy na tarce zamrożone masło i rozkładamy równo wiórki na cieście 
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180* i pieczemy około 50 minut, wierzch ma być złoty 
  • Podajemy najlepiej na ciepło z lodami waniliowymi lub bez !






Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz