czwartek, 16 stycznia 2014

Na śniadanie Pancakes :)

Dla tych co lubią słodkie poranki, dość stary już przepis i zdjęcia też :) 

Przepis pożyczony  z bloga White Plate oczywiście poddany lekkiej modyfikacji, wg mnie najlepszy ze wszystkich które do tej pory wypróbowałam na tego rodzaju "naleśniki". Mimo obecności masła w środku placuszki są lekkie i niezbyt tłuste jeżeli zgodnie z przepisem smażymy je na patelni bez tłuszczu.

Pancakes najlepsze!

Składniki:
·         300 g mąki
·         2 łyżeczki proszku do pieczenia
·         2 łyżki cukru
·         1 jajko
·         300 ml mleka
·         200 g maślanki
·         60 g masła, stopionego i ostudzonego
Przygotowanie:
  • Przygotowujemy dwie miski – w jednej mieszamy wszystkie suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia i  cukier, a w drugiej „mokre” – mleko, maślanka, jajko i masło.
  • Następnie wlewamy połączone mokre składniki do mąki i miksujemy aż do uzyskania jednolitej mas
  • Rozgrzewamy patelnię z powierzchnią teflonowa lub ceramiczną
  • Niewielkimi porcjami smażymy placuszki ok. 1 minuty na jednej stronie i po przewróceniu na drugą dosmażamy ok. 0,5 minuty. Powinny być usmażone na złoty, lekko rumiany kolor.
  • Podajemy z syropem klonowym, miodem, owocami, dżemem lub z tym z czym najbardziej lubimy :-)

Pyszności ....




i mój ulubiony dodatek !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz