Przepis pożyczony z bloga White Plate oczywiście poddany lekkiej modyfikacji, wg mnie najlepszy ze wszystkich które do tej pory wypróbowałam na tego rodzaju "naleśniki". Mimo obecności masła w środku placuszki są lekkie i niezbyt tłuste jeżeli zgodnie z przepisem smażymy je na patelni bez tłuszczu.
Pancakes najlepsze!
Składniki:
· 300 g mąki
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 2 łyżki cukru
· 1 jajko
· 300 ml mleka
· 200 g maślanki
· 60 g masła, stopionego i ostudzonego
Przygotowanie:
- Przygotowujemy dwie miski – w jednej mieszamy wszystkie suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia i cukier, a w drugiej „mokre” – mleko, maślanka, jajko i masło.
- Następnie wlewamy połączone mokre składniki do mąki i miksujemy aż do uzyskania jednolitej mas
- Rozgrzewamy patelnię z powierzchnią teflonowa lub ceramiczną
- Niewielkimi porcjami smażymy placuszki ok. 1 minuty na jednej stronie i po przewróceniu na drugą dosmażamy ok. 0,5 minuty. Powinny być usmażone na złoty, lekko rumiany kolor.
- Podajemy z syropem klonowym, miodem, owocami, dżemem lub z tym z czym najbardziej lubimy :-)
Pyszności .... |
i mój ulubiony dodatek ! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz