Tym razem mój dzielny mąż wymyślił "Pomysł na obiad" i postanowił sam go przyrządzić ( z niedużą moja pomocą).
A zatem mieliśmy skrzydełka a'la KFC :)
Proporcje na dużą bandę głodomorów:D można podzielić na 3 części aby było mniej.
Inspiracja z Uwielbiam Gotować ....
Chrupiące skrzydełka
Składniki:
- 18 skrzydełek z kurczaka ( około 2kg)
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki chili
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
Ciasto naleśnikowe :
- 3 jajka
- 3/4 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki chili
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka
Dodatkowo:
- mąka pszenna - do panierowania
- olej - do smażenia
Przygotowanie:
Skrzydełka myjemy i osuszamy. Dzielimy na 3 części, lotki wyrzucamy ( najmniejsza część bez mięsa).
Przekładamy pokrojone mięso do miski, posypujemy przyprawami i dobrze mieszamy.
Ciasto naleśnikowe: Do miski wrzucamy wszystkie składniki. Miksujemy wszystko za pomocą blendera przez kilka minut, aż masa będzie jednolita, przypominająca gęste ciasto naleśnikowe i będą widoczne pęcherzyki powietrza (masa będzie dobrze napowietrzona).
Do miski z mięsem wlewamy ciasto naleśnikowe i mieszamy, aż każdy kawałek kurczaka pokryje się ciastem.
Do pudełka z pokrywką przesiewamy ok. 1,5 szklanki mąki. Do pojemnika z mąką wkładamy po kilka kawałków kurczaka w cieście i potrząsam pojemnikiem, aby mąka pokryła mięso.
W między czasie w głębokiej patelni lub we frytkownicy rozgrzewamy olej do temperatury 180*C.
Wyjmujemy kawałki kurczaka i wkładamy partiami na rozgrzany tłuszcz. Smażymy 10 - 15 minut na średnim ogniu na złoty kolor, aż mięso będzie usmażone w środku.
Jeśli chcemy przygotować wszystkie na tą samą chwilę usmażone kawałki przekładamy na blachę piekarnika i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100*C.
Smacznego !
Ciasto naleśnikowe: Do miski wrzucamy wszystkie składniki. Miksujemy wszystko za pomocą blendera przez kilka minut, aż masa będzie jednolita, przypominająca gęste ciasto naleśnikowe i będą widoczne pęcherzyki powietrza (masa będzie dobrze napowietrzona).
Do miski z mięsem wlewamy ciasto naleśnikowe i mieszamy, aż każdy kawałek kurczaka pokryje się ciastem.
Do pudełka z pokrywką przesiewamy ok. 1,5 szklanki mąki. Do pojemnika z mąką wkładamy po kilka kawałków kurczaka w cieście i potrząsam pojemnikiem, aby mąka pokryła mięso.
W między czasie w głębokiej patelni lub we frytkownicy rozgrzewamy olej do temperatury 180*C.
Wyjmujemy kawałki kurczaka i wkładamy partiami na rozgrzany tłuszcz. Smażymy 10 - 15 minut na średnim ogniu na złoty kolor, aż mięso będzie usmażone w środku.
Jeśli chcemy przygotować wszystkie na tą samą chwilę usmażone kawałki przekładamy na blachę piekarnika i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100*C.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz