Przepis znaleziony na mojegotowanie.pl i lekko zmodyfikowany.
Babka czekoladowa
Składniki:
- 200 g margaryny
- 1 szklanka mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki kakao (gorzkie)
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- masło i bułka tarta do formy
- do dekoracji polewa czekoladowa, cukier puder lub nic :)
Przygotowanie:
1. Masło rozpuszczamy w rondelku.
2. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
3. Żółtka ubijamy mikserem z cukrem, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, rozpuszczone masło .
4. Dodajemy ubitą pianę i mieszamy delikatnie.
5. Dodajemy pokrojoną czekoladę. Mieszamy.
6. Foremkę smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką, lub wykładamy papierem do pieczenia ( ja poza Wielkanocą preferuje blaszki podłużne i wykładam je papierem). Wlewamy masę. Wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy.
A zdjęcie jedno bo została zjedzona przed sesją :)
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz