piątek, 12 września 2014

Bigos/Leczo z cukinii


Proste danie na jesienny czas. 


Bigos/Leczo z cukinii

Składniki:
  • ok 1,5 kg obranej i pokrojonej w niewielką kostkę cukinii
  • dwie średnie marchewki starte na tarce na dużych oczkach
  • min 0,5 kg pomidorów sparzonych i obranych ze skórki
  • 4 małe cebule
  • 0,5 kg kiełbaski
  • sól, pieprz, ostra papryka, oregano, zioła prowansalskie
  • zielona pietruszka ( opcjonalnie)
  • można dodać paprykę czerwoną jak ktoś lubi
  • olej rzepakowy
Przygotowanie:
  1. W garnku rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę i smażyć przez chwilę.
  2. Dodać marchewkę i smażyć przez dwie - trzy minuty, następnie dodać cukinie i smażyć dalej, posolić 
  3. Po kilku minutach dodać pomidory i przyprawy - kto ile czego lubi 
  4. Gotować do miękkości cukini
  5. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę kiełbaskę podsmażoną lub nie, ja wolę nie :)
  6. Nałożyć na talerze i spożywać przybrane pietruszkę z pieczywem
Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz