Proste danie na jesienny czas.
Bigos/Leczo z cukinii
Składniki:
- ok 1,5 kg obranej i pokrojonej w niewielką kostkę cukinii
- dwie średnie marchewki starte na tarce na dużych oczkach
- min 0,5 kg pomidorów sparzonych i obranych ze skórki
- 4 małe cebule
- 0,5 kg kiełbaski
- sól, pieprz, ostra papryka, oregano, zioła prowansalskie
- zielona pietruszka ( opcjonalnie)
- można dodać paprykę czerwoną jak ktoś lubi
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę i smażyć przez chwilę.
- Dodać marchewkę i smażyć przez dwie - trzy minuty, następnie dodać cukinie i smażyć dalej, posolić
- Po kilku minutach dodać pomidory i przyprawy - kto ile czego lubi
- Gotować do miękkości cukini
- Na koniec dodać pokrojoną w kostkę kiełbaskę podsmażoną lub nie, ja wolę nie :)
- Nałożyć na talerze i spożywać przybrane pietruszkę z pieczywem
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz