- 3 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 250 g masła
- łyżeczkę proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki cukru
- 4 białka
- szklanka cukru
- łyżka budyniu waniliowego
- 0,5-0,7 kg śliwek
- cynamon - opcjonalnie
Przygotowanie:
- Zagnieść ciasto z 5 pierwszych składników - jeśli się nie sklei dobrze, zrobi to później na blaszce. Podzielić na dwie części, jedną częścią wylepić blaszkę do pieczenia, drugą odłożyć na bok
- Umyć i wyjąć pestki ze śliwek, podzielić na połówki, ułożyć jedna obok drugiej, rozcięciem do góry, posypać cynamonem
- Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i budyń - krótko i delikatnie zmiksować, wyłożyć na śliwki
- Pozostałą część ciasta rozkruszyć palcami równo na pianę lub jeśli jest twarde - zetrzeć na tarce
- Piec w 180* C przez około godzinę - będzie złote i przyrumienione
Smacznego !
*przepis na kruche ciasto pochodzi z przepisu na sernik z książki "Sklepik z niespodzianką"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz