środa, 10 września 2014

Kruche ciasto ze śliwkami




Składniki*:
  • 3 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 250 g masła
  • łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 4 białka
  • szklanka cukru
  • łyżka budyniu waniliowego
  • 0,5-0,7 kg śliwek 
  • cynamon - opcjonalnie
Przygotowanie:

  1. Zagnieść ciasto z 5 pierwszych składników - jeśli się nie sklei dobrze, zrobi to później na blaszce. Podzielić na dwie części, jedną częścią wylepić blaszkę do pieczenia, drugą odłożyć na bok
  2. Umyć i wyjąć pestki ze śliwek, podzielić na połówki, ułożyć jedna obok drugiej, rozcięciem do góry, posypać cynamonem
  3. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i budyń - krótko i delikatnie zmiksować, wyłożyć na śliwki
  4. Pozostałą część ciasta rozkruszyć palcami równo na pianę lub jeśli jest twarde - zetrzeć na tarce
  5. Piec w 180* C przez około godzinę - będzie złote i przyrumienione
Smacznego !

*przepis na kruche ciasto pochodzi z przepisu na sernik z książki "Sklepik z niespodzianką"

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz