wtorek, 9 września 2014

Krem z pieczonych pomidorów


Krem z pieczonych pomidorów


Składniki:

  • 1,5 kg pomidorów różnych odmian
  • 2-3 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • 0,5l bulionu - warzywnego lub warzywno-mięsnego
  • duża garść liści bazylii
  • płatki parmezanu lub śmietanka/jogurt do smaku przed podaniem 

Przygotowanie : 

1. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki - ćwiartki lub jeszcze mniejsze, faszerujemy pokrojonymi ząbkami czosnku, posypujemy przyprawami oraz polewamy oliwą z oliwek
2. Pieczemy w 180 * z termoobiegiem najlepiej około godziny - muszą być mięciutkie tak aby skórka odchodziła, uważajmy aby nie przypalić bo krem będzie gorzki
3. Obieramy z tych skórek co się da i wrzucamy do garnka
4. Miksujemy blenderem, dodajemy bazylie i miksujemy jeszcze przez chwilę 
5. Dolewamy bulion i mieszamy, doprawiamy do smaku ( bez bulionu mamy pyszny sos)
6. Podajemy z parmezanem, śmietanka , jogurtem  i kilkoma listkami bazylii.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz