Krem z pieczonych pomidorów
Składniki:
- 1,5 kg pomidorów różnych odmian
- 2-3 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- pieprz
- sól
- oliwa z oliwek
- 0,5l bulionu - warzywnego lub warzywno-mięsnego
- duża garść liści bazylii
- płatki parmezanu lub śmietanka/jogurt do smaku przed podaniem
Przygotowanie :
1. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki - ćwiartki lub jeszcze mniejsze, faszerujemy pokrojonymi ząbkami czosnku, posypujemy przyprawami oraz polewamy oliwą z oliwek
2. Pieczemy w 180 * z termoobiegiem najlepiej około godziny - muszą być mięciutkie tak aby skórka odchodziła, uważajmy aby nie przypalić bo krem będzie gorzki
3. Obieramy z tych skórek co się da i wrzucamy do garnka
4. Miksujemy blenderem, dodajemy bazylie i miksujemy jeszcze przez chwilę
5. Dolewamy bulion i mieszamy, doprawiamy do smaku ( bez bulionu mamy pyszny sos)
6. Podajemy z parmezanem, śmietanka , jogurtem i kilkoma listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz