Przepis z Moje wypieki - z drobnymi zmianami.
TORT DACQUOISE Z ORZECHAMI I DAKTYLAMI
Składniki na bezy:
- 6 bardzo dużych lub 7 średnich białek
- szczypta soli
- 300 g drobnego cukru lub cukier rozdrobniony blenderem
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 8 suszonych daktyli, drobno pokrojonych
Jajka wyjąć wcześniej z lodówki i ocieplić do temperatury pokojowej. Dwie blaszki z piekarnika wyłożyć papierem i narysować okręgi o średnicy 23 cm.
Oddzielić białka i żółtek i wlać do miski miksera. Włączyć mikser, dodać szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę - uważać aby nie przebić jajek - będą wyglądać jak zważone i już nic z nimi nie da się zrobić. Ubijając dalej dodawać cukier (biały i brązowy), po kilka łyżek i ubijać do powstania sztywnej błyszczącej piany ( ponad 10 minut), na koniec dodać sok z cytryny i zmiksować.
Dodać daktyle i wymieszać.
Rozłożyć szpatułką na blachach, równo w okręgach, nie wyrównując górnej części - ładnie będzie wyglądać pofalowane.
Wstawić dwie blaszki równocześnie do nagrzanego piekarnika (180*C)- funkcja z termoobiegiem. Piec w 180*C przez 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140* C i piec jeszcze przez 90 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić, zostawić w nim bezy do wystygnięcia.
Najlepiej bezy upiec dzień wcześniej i dać i wyschnąć dobrze przez noc. Dzięki temu pozostaną chrupiące gdy nałożymy krem.
Krem:
- 300-320 g serka mascarpone
- 300 ml śmietany kremówki 30%
- opakowanie fixu do śmietany
- 150 g masy krówkowej z puszki
- 80 -100 g orzechów włoskich, posiekanych ( możemy dostawić 3 orzechy do dekoracji)
- 100 g daktyli minus 8 użytych do bezy, posiekanych (możemy zostawić 3 daktyle do dekoracji)
Macarpone oraz śmietana powinny być dobrze schłodzone.
Śmietanę ubić z fixem na sztywno. W drugiej misce ubić mascarpone przez 3 minuty i dodać masę krówkową, wymieszać mikserem. Delikatnie do masy dodać śmietanę, wymieszać szpatułką. Dodać bakalie.
Przełożyć bezy kremem, posypać kakao i udekorować daktylami i orzechami!
Rewelacja :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz