poniedziałek, 25 maja 2015

Tort bezowy - PYSZNY !

Rewelacyjny tort bezowy - upiekłam już ich chyba z 10 w przeciągu 2 miesięcy :) 





Przepis z Moje wypieki - z drobnymi zmianami.

TORT DACQUOISE Z ORZECHAMI I DAKTYLAMI

Składniki na bezy:
  • 6 bardzo dużych lub 7 średnich białek 
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru lub cukier rozdrobniony blenderem
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 8 suszonych daktyli, drobno pokrojonych
Jajka wyjąć wcześniej z lodówki i ocieplić do temperatury pokojowej. Dwie blaszki z piekarnika wyłożyć papierem i narysować okręgi o średnicy 23 cm. 
Oddzielić białka i żółtek i wlać do miski miksera. Włączyć mikser, dodać szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę - uważać aby nie przebić jajek - będą wyglądać jak zważone i już nic z nimi nie da się zrobić.  Ubijając dalej dodawać cukier (biały i brązowy), po kilka łyżek i ubijać do powstania sztywnej błyszczącej piany ( ponad 10 minut), na koniec dodać sok z cytryny i zmiksować.
Dodać daktyle i wymieszać.
Rozłożyć szpatułką na blachach, równo w okręgach, nie wyrównując górnej części - ładnie będzie wyglądać pofalowane. 

Wstawić dwie blaszki równocześnie do nagrzanego piekarnika (180*C)- funkcja z termoobiegiem. Piec w 180*C przez 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140* C i piec jeszcze przez 90 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić, zostawić w nim bezy do wystygnięcia. 
Najlepiej bezy upiec dzień wcześniej i dać i wyschnąć dobrze przez noc. Dzięki temu pozostaną chrupiące gdy nałożymy krem.

Krem:
  • 300-320 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • opakowanie fixu do śmietany
  • 150 g masy krówkowej z puszki 
  • 80 -100 g orzechów włoskich, posiekanych ( możemy dostawić 3 orzechy do dekoracji)
  • 100 g daktyli minus 8 użytych do bezy, posiekanych (możemy zostawić 3 daktyle do dekoracji)
Macarpone oraz śmietana powinny być dobrze schłodzone.

Śmietanę ubić z fixem na sztywno. W drugiej misce ubić mascarpone przez 3 minuty i dodać masę krówkową, wymieszać mikserem. Delikatnie do masy dodać śmietanę, wymieszać szpatułką. Dodać bakalie. 

Przełożyć bezy kremem, posypać kakao i udekorować daktylami i orzechami!

Rewelacja :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz