Gino D’Acampo – „Dieta Italiana”. Autor proponuje 100 włoskich dań, które będą zdrowe, smaczne i co dla niektórych bardzo ważne nie spowodują przybrania na wadze a nawet pomogą zrzucić zbędne kilogramy. Wstęp do książki zawiera wprowadzenie dietetyczki, plan diety na tydzień dla Pań i Panów oraz bardzo ciekawe informacje o produktach używanych we włoskiej kuchni. Książka podzielona jest na rozdziały – śniadania, przystawki, lunch na wynos, zupy i sałatki, marony, pizza i risotto, mięso, ryby, desery i chwila zapomnienia – czyli potrawy niedietetyczne. Przy każdym przepisie jest informacja o kaloriach, ilości tłuszczu, cukru i soli. Przepisy są naprawdę warte uwagi.
A dziś proponuję Wam lazanię z działu Chwila zapomnienia - przepis lekko zmodyfikowany metodą prób i błędów. Lazania wychodzi naprawdę pyszna jednak wymaga cierpliwości przy przygotowywaniu – sam sos gotujemy ok. godziny, więc od rozpoczęcia przygotowań do delektowania się smakiem dania może minąć ponad dwie godziny.
Lasagne
(z wołowiną i sosem beszamelowym)
Składniki:
· 2 łyżki oliwy
· 1 duża cebula drobno posiekana
· 1 duża marchewka starta na tarce o dużych oczkach
· 500g mielonej wołowiny
· 150ml białego wina
· 500g krojonych pomidorów z puszki lub kartonika
· 1 łyżka koncentratu pomidorowego
· 10 listków bazylii
· ok. pół opakowania płatów lazanii
· 60g utartego parmezanu
· 130g masła
· 100g mąki
· 1 litr zimnego mleka
· ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
· Sól i pieprz
Przygotowanie:
1. W dużym rondlu podsmaż na oliwie przez 5 minut cebulę i marchewkę mieszając od czasu do czasu. Dodaj wołowinę i obsmażaj przez kolejne 5 minut lub do równego przyrumienieni – mieszaj cały czas. Przypraw solą i pieprzem i podgrzewaj kolejne 5 minut.
2. Wlej wino i gotuj aż trochę odparuje ( ok. 4 minut). Dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy i bazylię. Zmniejsz ogień i gotuj godzinę bez przykrycia. Mieszaj, co jakiś czas i ok. 15 minut przez końcem sprawdź czy nie trzeba doprawić.
3. Przygotuj sos beszamelowy. W dużym garnku roztop 100 g masła (uważaj aby nie spalić). Dodaj mąkę i mieszając podgrzewaj przez ok. minutę, następnie wlewaj stopniowo zimne mleko – nie przerywaj mieszania. Zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 10 minut aż sos zgęstnieje (pamiętaj mieszać, bo inaczej sos się przypali). Zdejmij sos z ognia dodaj 30g parmezanu oraz gałkę muszkatołową, pozostaw do przestygnięcia.
4. Kiedy sosy są gotowe – nagrzej piekarnik do temperatury 180*C.
5. W dużym naczyniu żaroodpornym ( ok. 2,2l lub na dużej blaszce) rozprowadź ¼ sosu beszamelowego, ( jeżeli używamy mniejszych naczyń ok. 1l – rozprowadźmy odpowiednio mniej sosu). Na sosie połóż równo płaty lazani – wcześniej każdy z płatów zanurz na minutę we wrzątku, aby zmiękły. Płaty nie powinny nachodzić na siebie. Nałóż na to połowę sosu mięsnego (lub mniej jw.), 1/3 pozostałego sosu beszamelowego (lub jw.) . Przykryj znów płatami lazanii, wyłóż pozostały sos mięsny(lub jw.) oraz połowę sosu beszamelowego (lub odpowiednią część). Przykryj znów płatami lazanii i wyłóż delikatnie rozsmarowując pozostały sos beszamelowy.
6. Posyp pozostałym parmezanem i masłem startym na wiórki (30g). Przykryj folią aluminiową.
7. Piecz na środkowym poziomie piekarnika przez ok. 45 minut – po 30 minutach zdejmij folię i zwiększ temperaturę do 200*, aby lazania się ładnie przyrumieniła i miała chrupiącą skórkę.
8. Po wyjęciu odstaw na 5 minut i podawaj pokrojoną na kawałki.
Życzę cierpliwości przy przygotowywaniu oraz SMACZNEGO!
Pyszna :) nie można oprzeć się pokusie! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz