Kiedy znudzi nam się zwyczajna jajecznica na śniadanie proponuję przygotować omlet ;)
Bardzo popularny sposób podawania jajek we Włoszech i taki oto omlet otrzymaliśmy pewnego lata w bardzo urokliwej miejscowości Pieve Fosciana.
Omlet
Składniki ( na jedną osobę):
· 2 jajka
· 2 łyżki mleka
· Duży plaster szynki
· 2 łyżki startego sera lub jeden plater
· Łyżka masła
· Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Do miski wbijamy jajka, do
dajemy mleko, pieprz i szczyptę soli (z solą powinniśmy uważać, ponieważ szynka i ser są słone). Mieszamy rózgą do uzyskania jednolitej masy.
dajemy mleko, pieprz i szczyptę soli (z solą powinniśmy uważać, ponieważ szynka i ser są słone). Mieszamy rózgą do uzyskania jednolitej masy.
2. Na patelni topimy masło i zmniejszamy ogień, patelnia powinna być gorąca ale masło nie powinno się na niej palić. ( najlepiej ustawić „średni” poziom ciepła na palniku).
3. Wlewamy jajka na patelnię i nie mieszamy. Czekamy aż zetną się od spodu i zaczną gęstnieć na górnej warstwie.
4. Na jedną połówkę nakładamy ser i szynkę i lekko podważając składamy na pół i smażymy jeszcze przez ok. 0,5 minuty
5. W tym czasie ser zdąży nam się roztopić i przygotujemy talerz, na który nakładamy nasz omlet.
Smacznego :)
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz