środa, 20 sierpnia 2014

Rety ! Rety ! kolejny Makaron :)

Tym razem wersja makaronu bez mięsnego, idealny do zabrania na lunch do pracy i w takiej wersji prezentuje się na zdjęciu!
Przygotowanie tradycyjnie u mnie z makaronami 15 minut ;)


Spaghetti z cukinią, pesto i pieczonymi pomidorkami






Składniki ( tak naprawdę to na "oko"):


  • 0,5 paczki makaronu
  • 0,5 słoiczka lub trochę więcej zielonego pesto
  • jedna średnia cukinia
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • garść nerkowców
  • opcjonalnie mozzarella, feta lub inny miękki ser 
  • przyprawy: sól, zioła prowansalskie, świeża bazylia
  • oliwa z oliwek, opcjonalnie oliwa smakowa


Przygotowanie:


  1. Pomidory kroimy na połówki, układamy na blaszce - przekrojona częścią do góry , polewamy oliwą, posypujemy ziołami oraz solą.Wstawiamy do piekarnika na 180* z termoobiegiem i pieczemy około 20 minut - kolor ma być po bokach brązowy. 
  2. Makaron gotujemy al'dente w osolonej wodzie.
  3. Cukinie ścieramy na tarce na dużych oczkach lub kroimy w bardzo cieniutkie słupki, nerkowce siekamy.
  4. Rozgrzewamy dużą patelnie, wlewamy łyżkę oliwy, wrzucamy nerkowce i chwilę smażymy. Dodajemy cukinię i smażymy około 3-5 minut. Cukinia puści sok i będzie miękka. Wyłączamy ogień - dodajemy pesto i mieszamy. 
  5. Odcedzamy makaron zostawiając około pół szklanki wody.
  6. Makaron dodajemy na patelnie do sosu i dokładnie mieszamy, gdyby było za gęste możemy dolać troszkę wody z makaronu a gdy jest zbyt mało sosu dodajemy pesto. 
  7. Wykładamy na talerze lub do pudełek ;-), na wierzchu układamy po kilka pomidorków, listki bazylii, mozzarelle i polewamy niewielką ilością oliwy. Możemy również posypać kilkoma orzechami.
Smacznego !!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz