Przygotowanie tradycyjnie u mnie z makaronami 15 minut ;)
Spaghetti z cukinią, pesto i pieczonymi pomidorkami
Składniki ( tak naprawdę to na "oko"):
- 0,5 paczki makaronu
- 0,5 słoiczka lub trochę więcej zielonego pesto
- jedna średnia cukinia
- 10 pomidorków koktajlowych
- garść nerkowców
- opcjonalnie mozzarella, feta lub inny miękki ser
- przyprawy: sól, zioła prowansalskie, świeża bazylia
- oliwa z oliwek, opcjonalnie oliwa smakowa
Przygotowanie:
- Pomidory kroimy na połówki, układamy na blaszce - przekrojona częścią do góry , polewamy oliwą, posypujemy ziołami oraz solą.Wstawiamy do piekarnika na 180* z termoobiegiem i pieczemy około 20 minut - kolor ma być po bokach brązowy.
- Makaron gotujemy al'dente w osolonej wodzie.
- Cukinie ścieramy na tarce na dużych oczkach lub kroimy w bardzo cieniutkie słupki, nerkowce siekamy.
- Rozgrzewamy dużą patelnie, wlewamy łyżkę oliwy, wrzucamy nerkowce i chwilę smażymy. Dodajemy cukinię i smażymy około 3-5 minut. Cukinia puści sok i będzie miękka. Wyłączamy ogień - dodajemy pesto i mieszamy.
- Odcedzamy makaron zostawiając około pół szklanki wody.
- Makaron dodajemy na patelnie do sosu i dokładnie mieszamy, gdyby było za gęste możemy dolać troszkę wody z makaronu a gdy jest zbyt mało sosu dodajemy pesto.
- Wykładamy na talerze lub do pudełek ;-), na wierzchu układamy po kilka pomidorków, listki bazylii, mozzarelle i polewamy niewielką ilością oliwy. Możemy również posypać kilkoma orzechami.
Smacznego !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz