Truskawkowe z kruszonką
Oryginalny przepis stąd .
Składniki:
- 3 szklanki przesianej mąki tortowej
- 1 i ¼ szklanki cukru
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
- ¼ łyżeczki soli
- 3 duże jajka
- 3/4 kostki margaryny Kasia ( lub 2/3 szklanki oleju)
- 1 szklanka naturalnego jogurtu (lejącego, nie gęstego)
- ½ szklanki mleka
- łyżka ekstraktu waniliowego
- 500 gram pokrojonych na połówki lub ćwiartki truskawek lub innych owoców
- 150 g mąki
- 100 g cukru
- 80 g miękkiego masła
- opakowanie cukru waniliowego
Przygotowanie:
Potrzebujemy dwie miski - w jednej (większej) mieszamy wszystkie suche składniki, w drugiej mokre - na końcu dodając tłuszcz. Składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy szybko łyżką , tylko do połączenia składników. Wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wysypujemy truskawki. Składniki kruszonki łączymy ze sobą w misce, wysypujemy równomiernie na truskawki. Wstawiamy do nagrzanego do 190*C piekarnika i pieczemy 45-50 minut ( do suchego patyczka) - ja piekę na programie termoobieg + dolne pieczenie.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz