wtorek, 10 czerwca 2014

Ciacho z truskawkami

Truskawkowe z kruszonką




Oryginalny przepis stąd .

Składniki:
  • 3 szklanki przesianej mąki tortowej
  • 1 i ¼ szklanki cukru
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • ¼ łyżeczki soli
  • 3 duże jajka
  • 3/4 kostki margaryny Kasia ( lub 2/3 szklanki oleju)
  • 1 szklanka naturalnego jogurtu (lejącego, nie gęstego)
  • ½ szklanki mleka
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • 500 gram pokrojonych na połówki lub ćwiartki truskawek lub innych owoców
Kruszonka:
  • 150 g mąki 
  • 100 g cukru
  • 80 g miękkiego masła
  • opakowanie cukru waniliowego
Przygotowanie:


Potrzebujemy dwie miski - w jednej (większej) mieszamy wszystkie suche składniki, w drugiej mokre - na końcu dodając tłuszcz. Składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy szybko łyżką , tylko do połączenia składników. Wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wysypujemy truskawki. Składniki kruszonki łączymy ze sobą w misce, wysypujemy równomiernie na truskawki. Wstawiamy do nagrzanego do 190*C piekarnika i pieczemy 45-50 minut ( do suchego patyczka) - ja piekę na programie termoobieg + dolne pieczenie.  
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz